Skip to content

Europeiska ölfestivaler

Europeiska ölfestivaler

Europeiska ölfestivaler levererar feststämning

Tänk dig ett gigantiskt festtält som ser mer ut som en permanent festbyggnad. 10000 människor skrålar, sveper öl efter öl och feststämningen är på topp. Männen är klädda i lederhosen och ingen bråkar utan alla är glada och nöjda. Du befinner dig på Oktoberfest i München som är av de mest kända av alla europeiska ölfestivaler med sina 6 miljoner besökare och 183 år på nacken. Den hålls varje år från mitten av september till början av oktober. Även om Oktoberfest i München är den största av alla europeiska ölfestivaler finns det fler som är värda ett besök. Här kan du läsa om några av dem.

Europeiska ölfestivaler – Prag och Budapest

Czech Beer Festival Prague hålls vid ett festområde på 4000 kvadratmeter i 16 dagar i maj månad. Här kan du prova på över 150 olika tjeckiska ölsorter från små, mellanstora och stora bryggerier. Ölen kombineras med traditionellt tillagad tjeckisk mat såsom kött, charkuterier och nybakade bröd och sötsaker i olika former och smaker. Allt serveras av ständigt leende servitörer och servitriser iklädda traditionella folkdräkter. Likt en del av europeiska ölfestivaler bör man boka bord för att vara garanterad sittplats. För de som inte dricker alkohol finns alkoholfria alternativ och även barn är välkomna till festområdet. För barn och handikappade är det fritt inträde.

I slottet Buda Castle brukar den ungerska fyra dagar långa ölfestivalen hållas. (på grund av reparationer kan den komma att hållas på annan plats det kommande året.) The Buda Castle Beer Festival bjuder förutom på en lång rad av lokala ölsorter även på öl från andra delar av världen. Under festivalen bjuds det även på program av underhållning med konserter och shower. Självklart finns det möjlighet att prova på traditionell ungersk mat. De olika aktiviteterna hålls på lite olika ställen och inte bara vid slottet. Av europeiska ölfestivaler värda att nämnas finns i Budapest även en något mindre festival, Craft-Beer Festival där 60 lokala bryggerier, pubägare och ölfantaster samlas.

London och Berlin

I Storbritannien hålls helt förståeligt ett flertal ölfestivaler. Great British Beer Festival är den mest kända. I början av augusti varje år kan besökaren njuta av över 900 sorters ale, öl och cider. Förutom brittiska sorter finns även internationella. Under ett och samma tak i hjärtat av London bjuds det även på fantastisk underhållning och traditionell mat. Av de europeiska ölfestivaler där älskaren av ale får mest behållning kan nämnas North London’s Campaign for Real Ale. Här presenteras lokal ale av både små lokala bryggerier och några större. Som vanligt på en brittisk ölfestival serveras även cider och traditionell mat.

The International Berlin Beer Festival eller Berliner Bierfestival hålls varje år i augusti. Detta är en av de europeiska ölfestivaler som har det störst varierande utbudet av ölsorter. Över 200 bryggerier från över 80 olika länder deltar till att skapa det varierande utbudet av 1800 olika ölsorter. Under de tre dagar som festivalen hålls är besökarna ungefär 800 000 till antalet. Här bjuds även på fantastisk underhållning och mat från världens alla hörn. Varje år hålls ett speciellt tema. 2010 var det Vietnam, 2012 öl från de Baltiska länderna och 2014 Polen.

Svårt att välja ölfestival?

Att det är svårt att välja vilken av alla europeiska ölfestivaler du ska besöka är helt förståeligt. Det finns så många stora, intressanta och festliga europeiska ölfestivaler att besöka. En av de största såsom Oktoberfesten är en upplevelse, men för den som gärna vill ha något mindre och lugnare kan det vara idé att söka efter de olika ländernas mer lokala festivaler. Polen, Belgien och Holland arrangerar också ölfestivaler som inte har nämnts i denna artikel. I Irland arrangeras både större och mindre ölfestivaler och bland annat är Irish Craft Beer Festival värd ett besök. Här lyfter man fram mer än 50 irländska mikrobryggerier som kan ståta med över 200 olika ölsorter.