Skip to content

Indian pale ale

Indian pale ale

Indian pale ale är en ljusare ölsort med tydlig humlekaraktär. Dess historia sträcker sig tillbaka till 1700-talets England då många bryggerier tävlade om folkets uppmärksamhet. Under denna period var handelsrutterna med Asien i full gång under regin av det mäktiga Ostindiska kompaniet. Många brittiska herrar och trupper befann sig då i Indien vilket gjorde att det fanns en efterfrågan för smaker från hemlandet, bland annat öl. Stora fraktskepp som seglade från Indien lastade med lyxvaror som silke och te behövde lastas även på vägen dit. Bland annat blev indian pale ale väldigt populär då den lastades av vid de stora indiska kajerna.

Indian pale ale är mytomspunnen

Indian pale ale passar till många rätter

Transporten av varor från Europa till Indien ställde särskilda krav. Resan varade i ungefär sex månader och värmen, som gjorde ölframställning nästintill omöjlig i dåvarande Indien, begränsade vilka typer av varor som kunde skeppas. Under 1700-talets senare hälft utvecklade George Hodgson en ölsort som döptes till oktoberöl som kunde klara resan. Denna öl var ljus och rik på humle. Den vanliga myten att indian pale ale framställdes specifikt som en ölsort som tålde transport till Indien stämmer därför inte utan namnet tillkom senare under 1800-talet då Ostindiska kompaniet inledde samarbete med bryggerier i Burton-on-Trent som vidareutvecklade Hodgsons öl till en bättre produkt tack vare det gynnsamma vattnet i området.

En annan myt som finns är att ölet som bryggdes för export till Indien var mer alkoholhaltigt än vanliga ölsorter. Med tanke på den långa resan där skeppen korsade ekvatorn två gånger runt Afrika kan man föreställa sig att en högre alkoholhalt skulle hjälpa ölet att hålla sig färskt. Det verkar dock mest troligt att den klarade sig på grund av den höga halten av humle som är antibakteriell och att ölet bryggdes med vört som jäst länge, vilket leder till minskade halter av sockerarter. Det var först under mitten av 1800-talet som indian pale ale vann popularitet i England då efterfrågan av öl som liknade den exporterade ölen ökade.

En ölsort som ökar i popularitet

Under 1900-talet blev ljusare och friskare kontinentala ölsorter, till exempel den tjeckiska pilsnern stora konkurrenter och efterfrågan på dessa ökade. Även skattehöjningar på starkare öl hjälpte till att minska populariteten för ale. Speciellt i USA, både innan och efter förbudstiden, föredrogs lageröl framför de humlesmakande mörka och pale ale-sorterna. Sedan 1970-talet har dock klassiska ale fått en renässans då många mikrobryggerier bildades och värnar om ölets historia. Numera florerar indian pale ale, ofta förkortat till IPA, över hela världen och det finns flera festivaler som är dedikerade specifikt till dessa drycker. Den har även fått en egen dag, den första torsdagen i augusti varje år.

Om du vill smaka på olika sorter av indian pale ale kan det vara väl värt att besöka en IPA-festival. Los Angeles IPA Fest till exempel går av stapeln våren 2017 och bjuder in ett femtiotal bryggerier med deras bästa alesorter. Om du inte vill åka så långt för att smaka på gott öl finns även festivaler närmare tillhands. Stockholm Beer and Whisky Festival fyller hela 25 år hösten 2017 och bjuder på flera IPA-sorter att smaka på. Om du inte vill vänta så länge finns det nästan alltid en IPA att prova på alla barer i världen!

En smak av historia

När du njuter av ett glas indian pale ale smakar du på en del av världens historia. Den karaktäristiska beskheten och låga sockerhalten är kvalitéer som behövdes i en tid då ölet fraktades över två världshav från Europa till Indien. Dessa smaker tilltalade de engelsmän som befann sig i Indien lika mycket som de uppskattas nu. Avnjut en Indian Pale på din lokala pub, på flygplatsen i väntan på flyget eller varför inte i hemmets lugna vrå?

Uppkomsten av mindre bryggerier under senare år har utökat utbudet av indian pale ale och numera kan man hitta denna ölsort på festivaler och barer över hela jordklotet. Om du vill dricka IPA till maten, tänk på att salta maträtter såsom hamburgare eller laxpudding motverkar beskan i ölet och framhäver de övriga smakerna. Starkt kryddad mat ökar däremot beskan av ölet.