Skip to content

Svenska ölfestivaler

Svenska ölfestivaler

Intresset för öl har ökat enormt de senaste åren och trenden verkar hålla i sig. Mikrobryggerier har fått en stor spridning och hembryggt öl har blivit en hobby och folkrörelse. Man behöver inte åka till Tyskland eller Storbritannien för att besöka ölfestivaler. Flera svenska ölfestivaler anordnas över hela landet och året om. Tidigare drack man en öl, eller en ”stor stark”, men det nya intresset för öl gör att fler och fler upptäcker olika typer av öl och dess smaker och nyanser. Här ger vi tips om flera olika svenska ölfestivaler. Tänk på att åldersgränsen är 20 år och det finns alltid alkoholfria alternativ för den som kör.

Förutom ett ökat ölintresse så ser man även ett ökat intresse för kaffe, och Fairtrade-märkt kaffe i synnerhet. Faktum är att nästan var tionde kopp kaffe som säljs i Sverige idag är Fairtrade. Kalei Kaffebar är ett företag som månar om miljön och därför väljer Fairtrade. Tillsammans med din kopp kaffe hos Kalei Kaffebar rekommenderas en chokladbit eller ett bakverk.

Svenska ölfestivaler i Stockholm och Malmö

Stockholm Beer and Whisky Festival firar 25-års jubileum 2017. Festivalen kommer att hållas under två helger i september och oktober. Festivalen lockar omkring 37000 besökare varje år. I inträdesavgiften ingår ett ölprovningsglas och även en timmes ölskola i mån av plats. I en av hallarna, som kallas nybryggarmontern, samlas alla mikrobryggerier som tillverkar öl. Festivalen fungerar även som en mässa för fackfolk. Likt flera andra svenska ölfestivaler kombinerar man öl och whisky i en och samma festival. På denna festival i Stockholm kan du även prova cider, calvados, rom och delikatesser. För dig som blir hungrig finns flera matställen att välja mellan.

Av svenska ölfestivaler i södra Sverige är Malmö Öl & Whiskyfestival, som anordnas i mars, den mest besökta. Här skapas en upplevelse och mötesplats för dig som uppskattar mat och dryck i kombination. Miljön är både unik och stämningsfull och varje år finns något nytt att upptäcka. Utställare, miljö, mat och dryck varieras från år till år. Här hittar man nystartade små bryggerier men också världsledande leverantörer. Alla livsnjutare kommer att uppskatta både mat och dryck som håller högsta kvalitet. Om du vill ha en ultimat upplevelse anmäler du dig med fördel till en ölskola, whiskyprovning eller grappaprovning, som håller på en timme och anordnas båda festivaldagarna.

Ölprovning på svenska ölfestivaler

Örebro, Umeå och Sundsvall

I Örebro gick den nionde öl och whiskyfestivalen av stapeln i november 2016. Ett 60-tal utställare som mikrobryggerier, bryggmästare, öl- och whiskyimportörer och en rad olika choklad- och delikatessföretag deltog. Besökaren hade möjlighet att gå runt och köpa provsmakningar och även delta i olika seminarium. Likt flera andra svenska ölfestivaler är målet att besökaren ska få utökad kunskap om öl och whisky. I Örebro har man valt att hålla festivalen centralt mitt i stan för att bredda publiken. På Conventum Arena där festivalen hölls 2016 finns både restaurang och cafeteria men flera utställare erbjuder också förtäring. Exakta datum för 2017 är ännu inte satta.

Finns det Svenska ölfestivaler i de nordliga delarna av vårt land? Ja, i Umeå arrangeras Norrlands egen ölmässa som heter Nolia Beer. 2017 kommer den att hållas 20-21 oktober. Om du vill börja brygga ditt eget öl hittar du här alla tillbehör som du behöver. Denna mässa är en av de få av svenska ölfestivaler som bjuder på ölbryggning live. Du kan alltså se hur man brygger ölet och ställa frågor. På mässan möter du mikrobryggerier, ölimportörer, bryggmästare och delikatessföretag. Du kan delta i föreläsningar och organiserade provsmakningar men även mingla omkring och skapa kontakter i norrländsk anda. Sundsvalls Beer Festival har premiär i februari 2017. 10-15 hantverksbryggerier kommer att finnas på plats under två dagar. Föreläsningar kommer att blandas med ölprovningar och man hoppas kunna locka både entusiaster och intresserade.

Oktoberfest i Sverige?

All in beer fest i Göteborg har fått ryktet att vara den vänligaste och härligaste av alla svenska ölfestivaler. 2016 hölls den för tredje gången och ölälskare vallfärdade dit. I Augusti 2017 kommer det att anordnas Oktoberfest i Göteborg. Denna är inte som andra svenska ölfestivaler utan detta är mer en fest och inte en festival med ölprovning, men feststämning utlovas det! Intresset för ölfestivaler har verkligen exploderat i Sverige och förutom de som är nämnda här anordnas det många fler. Många av dem, som till exempel i Kalmar, hade premiär förra året och kommer troligtvis att bli till årliga traditioner. I Östersund har man ett annat koncept. Festivalen hålls på ett antal krogar dit mikrobryggerierna kommer och håller provsmakningar.